(Pripremili: Friedhelm Hans, Ulrich Kronenberg, Eveline Hauck, prevela: Sunčica Vidulić Vulelija)

Uskrsna nedjelja
Biblijsko čitanje: 1.Kor 15, 19-28

Apostol Pavao piše: Ako se samo u ovome životu uzdamo u Krista, najbjedniji smo od svih ljudi.
Ali sad, Krist je uskrsnuo od mrtvih. On je prvijenac umrlih. Budući da je po čovjeku došla smrt, po Čovjeku dolazi uskrsnuće mrtvih. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi oživjeti. Svaki u svom redu: prvijenac Krist, potom, u vrijeme njegova dolaska, Kristovi pripadnici. Zatim će doći svršetak, kada preda – pošto uništi svako poglavarstvo, svako vlast i silu – kraljevstvo Bogu i Ocu. Da, on mora kraljevati, dok „ne polži svoje neprijatelje pod svoje noge“. Neprijatelj koji će posljenji biti uništen jest smrt, jer „sve je podložio pod njegove noge.“ A kad rekne: „Sve je podloženo“, izuzima se, jasno, onaj koji mu je sve podložio. Kad mu bude sve podloženo, tada će se i sam Sin podložiti onome koji je njemu sve podložio, da bude Bog sve u svemu.

Prekrasna uskrsna poruka upućuje na temelje naše vjere: Pokazuje preko granica našeg brzo protječućeg vremena života prema vječnosti. Smrtna kazna stečena preko Adama, kako ćemo se ponovo pretvoriti u zemlju od koje smo stvoreni, poništena je činjenicom uskrsnuća. Uskrsna poruka je poruka spasenja, jer ona nas kroz smrt spašava i vodi u nebeski Jeruzalem, u bolju (nebesku) domovinu. (Hebr. 11,16) Tamo ćemo imati nebeska građanska prava (Fil, 3,20) i u odnosu na zemaljsko svratište, imati ćemo trajnu domovinu, koju je Krist svojim djelom spasenja,  trpljenjem, križem i uskrsnućem za nas stvorio. Naša kršćanska vjera ostati će kratkovidna, ako se ograničava na naš život ovdje na Zemlji: Novovjeka prijevara koja ovaj život preuveličava, a vječni život, kao ono najvažnije, postupno blijedi, zahvatila je i crkvenu poruku poput virusa koji se širi. Baš na Uskrs 2020. u jeku krize  koja propituje mnogo toga do sada samorazumljivog, mi kršćani imamo presudnu nadu i najbolju poruku svijetu: riječi spasenja. Kako smo na Božić pjevali: „Rodio se Spas“, sada na Uskrs trebamo posvjedočiti i radosno klicati da je Isus Krist nama svojom božanskom krvlju omogućio vječni život. To krštenjem i vjerom (Mk 16,16) smijemo prihvatiti kao našu osobno obećanje spasenja. Nakon konačne pobjede na Veliki petak nad najgorim neprijateljem – grijehom i smrću, znamo za odlučujući spas. Ova nas perspektiva upućuje u gornju domovinu, kako se nekad govorilo, a danas se puno premalo hvali. U Kristovim riječima, kako je on uskrsnuće i život (Iv 11,25), svakom se kršćaninu obećaje sigurno spasenje. S dubokim povjerenjem mi možemo kroz cijelu godinu slaviti Uskrs i hodati ulicama s čežnjom za našom boljom domovinom: Vrata su otvorena i imaju ime (Iv 10,9): Isus Krist danas, sutra i u vječnosti, kada od vjerovanja budemo došli do gledanja.

Molitva 

Gospode, vodi nas kroz dane ovog Uskrsa i jačaj našu vjeru u spas sada i u vječnosti. Budi uz nas u ovim danima našeg putovanja i vodi nas k sebi: Preko zelenih pašnjaka i tamnih dolina. Probudi i očuvaj u nama čežnju za nebeskom domovinom, koju si za nas stvorio. Vodi nas kroz vrijeme i do vječnosti. Da vidimo ono što smo na zemlji vjerovali.

Hvala Ti za Tvoje djelo spasenja, kojim si na spasio za ovo vrijeme i u vječnosti. Daj da imamo povjerenja u put spasenja, kojim si i Ti išao i kojim Te mi slijedimo, kada nam Ti otvoriš vrata.

Jačaj našu vjeru kroz Riječ i sakrament i ne napuštaj svoj narod. Samo Tebi se preporučujemo i vjerujemo u pobjedu koju si za nas postigao. Amen.