Evangelička crkvena općina Zagreb

Smještena u srcu Donjeg grada, silueta Evangeličke crkve je svakom Zagrepčaninu poznata. Evangelička crkvena općina povijesno okuplja vjernike Augsburške i Helvetske vjeroispovijesti koji žive na području grada Zagreba, i koji uredno ispunjavaju svoje vjerske dužnosti, te ju materijalno i duhovno pomažu. Kao organizacijski oblik dio je Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj.

Crkvenom općinom upravlja Skupština kao najviše upravno tijelo i Prezbiterij, kao njen upravni organ.

Uz redovito Bogoslužje nedjeljom u 10:00 sati, naša zajednica organizira vjeronauk i Biblijske satove, kao i druge prigodne aktivnosti.

Vjerna tradiciji čije je temelje udario Martin Luther i geslu Reformacije "Sola gratia, sola fide, sola scriptura, solus Christus", naša crkvena općina nastoji čuvati evangelički identitet i time predstavlja bitan dio žive kulturne baštine grada Zagreba.

Kao dostojna predstavnica evangeličkog duha, naša zajednica njeguje ekumenizam i vrijednosti međureligijskog dijaloga. U tom duhu, svaki dobronamjerni posjetitelj je u njoj dobrodošao.

Šetajući Hebrangovom ulicom, žitelji i posjetitelji Zagreba mogu uočiti markantnu crkvu i pripadajuću zgradu, prepoznatljive po jednostavnom arhitekturnom stilu i pročelju od crvene opeke kojim se ističe u ambijentu Donjeg grada. Međutim, malobrojni znaju da se u ovoj crkvi odvija život kršćanske zajednice koja, iako mala po broju vjernika, posjeduje dugu tradiciju i ostavila je svoj neizbrisiv pečat u povijesti grada Zagreba.

Gradeći na temeljima koje je postavio Isus Krist, i njegujući evangelički nauk reformatora Martina Luthera, evangelici čine snažnu zajednicu, prisutnu u cijelom svijetu, a zagrebačka evangelička općina je jedna od mnogobrojnih karika ove, u Hrvatskoj malo poznate, Crkve. Na ovim stranicama ćete naći bitne informacije o prošlosti i sadašnjosti naše Općine.

Međutim, odgovor na pitanje «tko su evangelici i na čemu počiva njihova posebnost?» najlakše je tražiti u nedjeljnom Bogoslužju i Biblijskim satima što se redovito održavaju u našoj crkvi i prostorijama župnog dvora. Stoga, bilo da ste član naše Općine, bilo da ste dobronamjerni znatiželjnik, nadamo se da ćemo Vam uskoro poželjeti dobrodošlicu ne samo na ovim stranicama, nego i u našoj crkvi.

Evangelička crkvena općina Zagreb
Evangelička crkvena općina Zagreb
Dan Reformacije