U četvrtak, 25. travnja 2019.  u 19:00 sati, u Evangeličkoj crkvenoj općini Zagreb, održati će se promocija CD-a: 

Trio: Marta Schwaiger (sopran), Dani Bošnjak (flauta) i Krešimira Has (orgulje):

PLAY BACH

 

Na ovom tonskom zapisu snimljena su isključivo djela njemačkog baroknog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha (1675-1750), 6 arija iz njegovih kantata i oratorija sakralne tematike, Partita za flautu, solistički te orguljski koralni preludij “Dies sind die heil’gen zehn Gebot”.

Tonski zapis snimljen je u crkvi sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji. Izdavač je Croatia Records.

Tijekom ove promocije predviđeno je sudjelovanje predstavnika izdavačke kuće Croatia Records, kao i iznimno poznate muzikologinje prof. Bosiljke Perić Kempf.

Prigodom promocije CD-a, uživo će se izvesti arije koje se nalaze u okviru ovog tonskog zapisa.

Predviđeni tijek promocije: 

Pozdravna riječ i uvodno slovo – župnik Moran Rajković

Glazbeni dio od jedne ili dvaju arija sa CD-a

Osvrt predstavnika Croatije Records

Glazbeni dio od jedne ili dvaju arija sa CD-a

Osvrt muzikologinje prof. Bosljke Perić Kempf

Glazbeni dio sa jednom arijom sa CD-a

Završna riječ  

Glazba J. S. Bacha je svakako glazba koja spada u onu kategoriju “savršene glazbe”, podjednako izvanredna bez obzira da li ju je (ovaj) autor skladao u ranijoj ili kasnijoj fazi svoga fizičkog života, za ovaj ili za onaj instrument, za ovakvu ili neku drugu prigodu. Može ju se izvoditi čak i u raznim sastavima – ne izvorno zamišljenima – ona će ostati također podjednako izvanredna. A za nas ljubitelje iste – genijalna.

Svakako treba biti svjestan i činjenice da je sam skladatelj bio istinski i duboko  produhovljena osoba nevjerojatne intelektualne širine. Bio je evangelik i do kraja života djelatno vezan za evangeličku zajednicu i crkvu. Tijekog svih tih godina istu je obogatio svojom glazbom, a koja danas, rekli bismo – ekumenski – djeluje poput neke poveznice i između svih ljudi dobre volje kao i različitih religijskih opredjeljenja.

(Naslovnica CD-a korištena uz odobrenje izdavačke kuće Croatia Records)