Teži za samom pravdom (Pnz 16, 20a)

Polazišne molitvene materijale ove godine oblikovale su kršćanske Crkve iz Indonezije pod biblijskim geslom: „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16, 11-20). U uvodu priručnika se navodi: „S 265 milijuna stanovnika, od kojih je 86% muslimana, Indonezija ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, veću od bilo koje druge zemlje.

Međutim, oko 10% stanovnika su kršćani različitih tradicija. Što se tiče stanovništva i površine, Indonezija je najveća zemlja u jugoistočnoj Aziji. Ima više od 17.000 otoka, 1340 različitih etničkih skupina i više od 740 lokalnih jezika. Ipak, u svojoj su pluralnosti ujedinjeni jednim nacionalnim indonezijskim jezikom – bahasa.

Nacija je utemeljena na pet principa nazvanih Pancasila, s geslom Bhineka Tunggal Ika – jedinstvo u različitosti.

U raznolikosti etničke pripadnosti, jezika i religije, Indonežani žive po načelu gotong royonga – života u solidarnosti i suradnji. To znači zajedništvo u svim aspektima života, u radu, u žalostima, u svečanostima, a podrazumijeva i gledanje na sve Indonežane kao na braću i sestre“.

Uočljivo je da je stanje u Hrvatskoj s obzirom na postotke slično, premda obrnutih proporcija: kršćani su većina a pripadnici drugih vjerskih zajednica manjina. Stoga su navedeni principi komparativno relevantni i u hrvatskom kontekstu.

Hrvatsko izdanje uredio je tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević.

Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana odvija se redovito svake godine, još od 1908., od 18. do 25. siječnja.

(preuzeto sa: www.ika.hkm.hr)

1.Dan

Am 5,22-25

Lk 11, 37-44

Ovogodišnji ekumenski hod po crkvama grada Zagreba započeo je u petak 18. siječnja 2019. u 19:00 sati u Evangeličkoj crkvi Krista Kralja u Zagrebu, Gundulićeva 28.

Tema 1.dana određena je svetopisamskim riječima: "Pravda nek' poteče kao voda" (Am 5,24)

Mnogi ljudi danas umjesto očekivane pravde osjećaju nepravdu. Glas vapijućeg za pravdom nikada ne smijemo ne čuti. Svatko tko moli može doživjeti slično. Onaj tko moli uvijek nanovo prolazi pored vrta Getsemane i čuje Isusa kako moli: "Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti"  (Mt 26, 39b)

Dali je Isusova  molitva bila uslišena? Dali je bio pošteđen gorke smrti? Nije li on nevin i bez grijeha nepravedno osuđen? I nije li pravda ovdje doživjela poraz? Doživjela je, ali privremeni, prolazni i ovozemaljski poraz. Morao je ispiti 'kalež' i otići na križ. Ali On je išao na križ oboružan snagom i spremnošću sa riječima: 'Oče, neka bude volja Tvoja'.

Mi kršćani bi trebali znati, da volja Božja ponekad znači i nepravdu, i da se toj volji trebamo povinuti baš kao i Isus. Neka bude volja tvoja – i mi moramo kazati.

Radi naših razočarenja u molitvi Isus nam govori ''Zaista, zaista kažem vam: što god zatražite u Oca, dat će vam u moje ime. Molite, i primiti će, da vaša radost bude potpuna'', istaknuo je župnik Moran Rajković.

Na kraju propovjedi, pozdravio je prisutne sa riječima apostola Pavla: „Ta ništa ne možemo protiv pravednosti, nego samo u prilog pravednosti“ (2.Kor 13,8).

U sklopu ekumenskog slavlja 1.dana, prisutnima su se prigodnim riječima obratili:

  • Predstavnik Srpske Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, svećenik Mihailo Majk Žikić
  • Predstavnik Baptističke crkve Zagreb, đakon Željko Lovrec
  • Predstavnik Rimokatoličke crkve, mons. Zvonimir Sekelj, Predsjednik vijeća za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije

Ekumenski hod po crkvama grada Zagreba nastavlja se prema sljedećem rasporedu:

  • Subota, 19. siječnja 2019. u 19:00 sati, Katolička crkva, Rimokatolička župna crkva Marije Pomoćnice , Knežija, Omiška 10
  • Nedjelja, 20. siječnja 2019. u 19:00 sati, Baptistička crkva, Radićeva ulica 30
  • Utorak, 22. siječnja 2019. u 19:00 sati, Katolička crkva, Grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda, Ćirilometodska 1

Središnje ekumensko slavlje 2019. 

  • Četvrtak, 24. siječnja 2019. u 19:00 sati, Srpska pravoslavna crkva, Saborni hram Preobraženja Gospodnjega, Cvjetni trg