Dan Reformacije, Bogoslužje u Zagrebu

U ponedjeljak 31.10.2016. proslavili smo Dan Reformacije. Bogoslužje je predvodio župnik Moran Rajković, a župnik Reformirane crkvene općine u Zagrebu vlč. Branimir Bučanović propovijedao je na temu iz poslanice Hebrejima, 11. poglavlje. U propovijedi je istaknuo Lutherov nauk simbolički sažet u njegovom piktogramu - Lutherovoj ruži. Propovijedao je o važnosti i primjerima vjere. te je tom prilikom istaknuo da je dana 8. srpanja 1530. u pismu, kojega je Luther napisao u Koburgškom dvorcu, pojasnio smisao i značenje:

"Križ crne boje, smješten je u središte srca crvene boje, a simbolizira Krista raspetoga za nas. Crna boja podsjeća kako Križ usmrćuje našu tjelesnu narav, ali je u crvenomu srcu, prirodne boje, što poručuje kako nas Kristov križ oživljava. Srce je u središtu bijele ruže, što poručuje kako vjera daje: radost, utjehu i mir. Može se reći kako “stavlja” vjernika u središte ruže jer vjera daje mir kakav svijet ne daje. Ruža je smještena na “nebesko plavoj” podlozi podsjećajući kako je radost u Duhu i vjeri početak nebeske, vječne, radosti. Ona je već dijelom vjere i shvaćena nadom, iako se, možda, još ne očituje. Zlatni obruč simbolizira: nebesku, neprolaznu, i ogromnu radost. Ona je mnogo vrjednija od svih radosti i dobara, baš kao što je zlato najdragocjeniji metal". (dio preuzet sa www.rkczg.hr)

Koncert

Povodom proslave Dana Reformacije, nakon Bogoslužja u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i majstorske radionice Heferer u 20:00 sati održan je koncert u sklopu 23. Festivala orgulja Heferer. Elizabeta Zalović (orgulje) i Tanja Ruždjak (sopran) izvodili su djela D.Buxtehudea, A.Vivaldija, J.S.Bacha, C.Francka, G.Muffata i W.A.Mozarta.

Orgulje u Evangeličkoj crkvi u Zagrebu sagrađene su 1884. godine i jedan su od posljednih opusa Michaela Heferera. Kuriozum predstavlja podatak da su ove orgulje - mehaničke svirne i registarske traktute - ujedno jedne od sveukopno dvoje sagrađenih orgulja u kojima je Michael Heferer postavio zračnice sa čunjićima.

Dispozicija

Manual C-f3 Pedal C-d1
Prinzipal 8´ Subbass 16´
Koppel 8´ Violonbass 8´
Aeoline 8´
Dolciana 8´ Crescendo (mehanički)
Prinzipal 4´
Traversflöte 4´ Pedal Coppel
Cornett 2 fach 2´

Karakteristike
visina ugodbe: a – 441,2 Hz /18° C
tlak svirnog zraka: 55 mm WS
ugodba: jednakotemperirana