Promocija knjige dr.sc. Luke Ilića “Milost, vjera i grijeh”

Evangelička crkvena općina Zagreb i Teološki fakultet "Matija Vlačić Ilirik" organizirali su u subotu 16.travnja 2016. predstavljanje knjiga Theologian of Sin and Grace, The Process of Radicalization in The Theology of Matthias Flacius IllyricusMilost, vjera i grijeh, Teologija Matije Vlačića Ilirika autora dr. sc. Luke Ilića.

O knjigama su govorili prof.dr.sc. Vitomir Belaj, dekan Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik, doc.dr.sc. Marina Schumann te sam autor.

Moderator promocije bio je župnik Moran Rajković.

O autoru knjige:

Dr. sc. Luka Ilić, teolog i povjesničar reformacije, rođen je (1969.) i odrastao u Karlovcu. Protestantsku teologiju diplomirao je na Protestantskom teološkom fakultetu u Bruxellesu, magistrirao na Vrije Universiteit u Amsterdamu, a doktorirao crkvenu povijest na Evangeličkom (luteranskom) fakultetu u Philadelphiji (Sjedinjene Američke Države). Naslov disertacije: Teolog grijeha i milosti.

Proces radikalizacije u teologiji Matije Vlačića Ilirika. Radio je kao profesor na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku i kao znanstveni suradnik na Leibnizovu institutu za europsku povijest u Mainzu. Kao svećenik, pak, radio je u Zemunu, Haddon Heights, New Jersey, nakratko i u Rijeci. Od 2014. živi i radi kao župnik evangeličko-luteranske crkve u Ravensburgu i Meckenbeurenu u blizini Bodenskog jezera (Njemačka). Objavio je pedesetak znanstvenih radova.

Surađuje u organiziranju simpozija i zbornika o Vlačiću od 2006. godine, a trenutačno radi na priređivanju četvrtog zbornika s labinskog simpozija o Vlačiću održanim u rujnu 2015. Član je uredništva tri znanstvena časopisa, Stati inu obstati: revija za vprašanja protestantizma (Ljubljana), CRIS: časopis povijesnog društva Križevci, Reformation and Renaissance Review kao i redoviti suradnik Lutherbibliographie za časopis Lutherjahrbuch. Jedan je i od autora web-stranice www.flacius.net

Od 2002. g. Luka Ilić je u braku je s profesoricom, dr.sc. Angelom Ilić. Supružnici Ilić imaju dvoje djece, kćer Matteu i sina Massima.