(Pripremili: Friedhelm Hans, Ulrich Kronenberg, Eveline Hauck, prevela: Sunčica Vidulić Vulelija)

 

Biblijsko čitanje iz Izl 12,1.7.22-23 :
Gospod reče Mojsiju i Aronu u zemlji egipatskoj: „ Uzmite janje... zakoljite ga i krvlju poškropite dovratnike i nadvratnik kuće... nitko neka ne izlazi preko kućnih vrata...gdje god spazim krv, proći ću vas; tako ćete izbjeći biču zatornomu...“

Stare slike, aktualan sadržaj. Zaklati janje, dovratnike namazati krvlju kako bi Gospod prošao i te kuće, s ljudima koji unutra žive, poštedio smrti prvorođenaca. Nada i strah u jednoj slici. Oni koji ostanu u kućama biti će zaštićeni. Bog prepoznaje znak na dovratniku i prolazi putem dalje. Svi mi želimo ostati kod kuće, štiteći život. Kakve li aktualnosti u ovoj staroj slici! U doba Korona-virusa svi smo, širom svijeta, pozvani ostati u kućama. Zbog zaštite naših bližnjih, ali i nas samih.

Marc Chagall je 1931. uz ovu priču naslikao sliku prekrasnih boja "Izraelci blaguju pashalno janje". Ljudi gestikuliraju i uzbuđeno govore. „Vani“ tamnoplavo nebo i bijeli anđeo s mačem. Nada i strah u jednoj slici. Zar Bog ipak nije toliko bezopasan kao što mnogi vjeruju?
'Pasha, passah' znači 'proći, mimoići'.

Isus u Getsemanskom vrtu moli Oca neka ga ovaj kalež „mimoiđe“. Isus odlazi u smrt, svejedno, svojim učenicima, svima nama, govoreći: „Ja jesam i ostajem s vama povezan“. U aktualnoj situaciji Bog ostaje s nama, povezan je s nama. Povezan sa sredstvima koja imamo i koja nam za sada preostaju. Amen.

Molitva

Bože, molimo Te da jedni  s drugima
ostanemo povezani kao bližnji
i da ne izgubimo strpljenje.

Daj nam i dalje mašte za mnoge
nove prilike kroz Isusa Krista.

Jačaj našu vjeru u Tebe,
daruj nam snage, ljubavi i razboritosti.

Daruj svima dug i zdrav dah,
da budemo međusobno povezani kroz Tvoj Duh. Amen.