Philipp Popp rođen je 23. ožujka 1893. u Bežaniji kod Zemuna. Njegovi roditelji, Matthias Popp i Margaretha rođ. Hauch, bili su poljoprivrednici.

Nakon pohađanja gimnazije u Zemunu, studirao je teologiju na teološkom fakultetu u Prešovu u Slovačkoj. U lipnju 1917. Bela Kapi, biskup Evangeličke crkve u Mađarskoj, rukopoložio je u Budimpešti Phillipa Poppa za svećenika, a 2. rujna iste godine na Godišnjoj skupštini Evangeličke crkvene općine Zagreb izabran je za vikara.

Nakon smrti tadašnjeg župnika Georga Bayera, Evangelička crkvena općina Zagreb ga je kao 25-godišnjaka dana 14. kolovoza 1918. izabrala za župnika. Godinu dana kasnije sklopio je brak sa učiteljicom Malwine Schmidt.

Kao zagrebački župnik nastavio je svoje školovanje. Godine 1920. doktorirao je na filozofskom fakultetu, te diplomirao  na pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon 1. Svjetskog rata, propašću Habsburške monarhije, stvorena je nova država u kojoj je bilo potrebno organizirati novu crkvu uslijed novih političkih okolnosti koje su nastale po završetku rata. Za seniora Hrvatskog seniorata izabran je 1. prosinca 1918. godine, a 1929, na svoj 36 rođendan izabran za biskupskog administratora (crkve u formiranju).

U ožujku 1931. jednoglasno je od svih 71 crkvenih općina, uključujući 65 filijala i propovjednih stanica izabran za prvog biskupa Njemačke evangeličke kršćanske crkve Augsburške vjeroispovijesti u Kraljevini Jugoslaviji. U biskupsku službu ga je u Zagrebu, dana 22. rujna 1931. uveo njemački biskup Heinrich Rendtorff.  Godine 1938. primio je počasni doktorat na evangeličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Vroclavu u Poljskoj. Sa tri završena fakulteta, teološkim, filozofskim i pravnim, dva znanstvena doktorata, te počasnim, biskup Popp bio je najškolovanija osoba kako među svećenstvom, a tako i među pripadnicima njemačkog naroda čime je stekao status jednog o najvećih intelektualaca na području srednje i istočne Europe.

Tijekom vala uhićenja u Zagrebu, dana 23. svibnja uhitila ga je II. Partizanska armija.  Nakon mjesec dana provedenih u zatvoru, na montiranom sudskom procesu 28. lipnja 1945 je osuđen, i sljedećeg dana strijeljan. Mjesto njegovog posljednjeg ovozemaljskog počivališta do danas je nepoznato.

Phillipu Poppu u čast, u Geisenfeldu kod Ingolstadta, tamošnja evangelička općina je 1973. godine nazvala novoizgrađenu crkvu „Sv Filip“. U Gaimersheimu kod Ingolstadta na zahtjev članova crkvene općine iz njegove matične općine u Bežaniji otkrivena je spomen ploča i pričvršćena na vanjski zid mjesne evangeličke crkve.