Povijesno globalno okupljanje za obilježavanje Reformacije koja je u tijeku

12. Skupština Svjetskog luteranskog saveza (LWF) održava se od 10. do 16. svibnja 2017. u Windhoeku, glavnom gradu Namibije, pod temom "Oslobođen Božjom milošću".

Na skupštini će sudjelovati gotovo 800 sudionika - uključujući gotovo 400 delegata iz 145 crkava članica LWF-a u 98 zemalja širom svijeta. Skup je najviši organ za odlučivanje Svjetskog luteranskog saveza i susreće se svakih šest do sedam godina.

Skupština će dati opće smjernice za rad LWB-a za sljedeće godine. Govoriti će se o pitanjima o životu i svjedočenju crkava i svijeta. Ova skupština će u službu izabrati Predsjednika i Vijeće LWF-a do sljedeće Skupštine. Skupština će obilježiti 500. obljetnicu Reformacije.

Skupštinu organiziraju tri Evangeličke crkve u Namibiji, članice Svjetskog luteranskog saveza: Evangelička luteranska crkva u Namibiji, Evangelička luteranska crkva u Republici Namibiji i Evangelička luteranska crkva u Namibiji - Njemačka evangelička luteranska crkva.

(Preuzeto sa: www.lutheranworld.org)  

Zbog zamrznutog statusa članstva u Svjetskom luteranskom savezu (od 2007.), niti na ovoj skupštini Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj neće imati svog predstavnika, zbog čega Evangelička crkvena općina Zagreb izražava veliko žaljenje. Zbog nedemokratskog ponašanja crkvenog rukovodstva koji nije u duhu evangeličke tradicije i čije odluke nisu u skladu sa crkvenim ustavom, nažalost, Evangelička crkva u Republici Hrvatskoj isključena je iz obilježavanja jubilarne 500.godišnjice proslave Reformacije, za što najveću odgovornost snosi međunarodno nepriznato rukovodstvo Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj.