Evangelička crkva u Lendavi

Uz 500. godišnjicu REFORMACIJE (1517. - 2017.)

Lendava, 27. do 29. siječnja 2017. Hotel LIPA, Terme Lendava, Slovenija

U Lendavi je od 27. do 29. siječnja 2017. godine održan susret žena, vjernica Evangeličkih crkava iz Slovenije, Srbije, Vojvodine i Hrvatske.

Susret je organiziralo slovensko "Žensko društvo Evangeličanka".

Uz organizatorice, žena iz cijele Slovenije i iz svih crkvenih općina,  susretu je prisustvovala grupa žena iz Srbije, Vojvodine, pretežno Slovačke narodnosti. Iz Hrvatske su sudjelovale tri članice Evangeličke crkvene općine Zagreb, Sonja Lipohar, Ana Planinc i Renata Horvat Vrbnjak. Susret je okupio 42 sudionice, a održao se od 27.-29. siječnja u Hotelu Lipa, Terme Lendava.

U okviru susreta održan je seminar na temu Žene Reformacije. Seminar je prvog dana susreta u poslijepodnevnim satima otvorila i pozdravnu riječ uputila gđa. Simona Filip Prosič, župnica Evangeličke crkvene općine Gornji Slaveči i predsjednica ŽD Evangeličanka. Seminar je nastavljen razmatranjem biblijskog teksta (Dj 9, 36-42) o ženi imenom Tabita koja je djelovala u mjestu Jopa.

Drugog dana seminaru su se pridružile žene iz Lendave, Rogaške Slatine i Murske Sobote. Uvodnu riječ uputila je gđa. Vladimira Violeta Mesarič Jazbinšek, župnica Evangeličke crkvene općine Maribor. Vladimira Mesarič Jazbinšek ujedno je i prva slovenska svećenica koja djeluje kao namještenik vojnog vikara u slovenskoj vojsci, odgovorna za duhovnu skrb pripadnika i pripadnica slovenske vojske.

Središnje predavanje pod naslovom Žene Reformacije održala je gđa. Simona Filip Prosič. Svoje predavanje posvetila je životu Katharine von Bora, supruge Martina Luthera. Nakon toga uslijedilo je predavanje Vladimire Violete Mesarič Jazbinšek o hrabrim i naprednim ženama značajnim za pokret Reformacije. One su u svojim sredinama djelovale u vremenu od 15. do 17. stoljeća (Argula von Grumbach, Jacqueline de Rohan, Brigitta Wallner, Anna Maria von Schurmann, Herzogin Elisabeth von Rochlitz, Apolonia Hirscher, Henriette Katharina Freifrau von Gersdorff, Wibrandis Rosenblatt i dr).

U poslijepodnevnim satima priređen je izlet u mjesto Dobrovnik, 15 km udaljeno od Lendave. Tamo su sudionice razgledale najveći tropski vrt i proizvodni rasadnik orhideja u ovom dijelu Europe (Ocean Orchids) te su ujedno posjetile Evangeličku crkvu u Lendavi.

Nakon povratka, sudionicama je predstavljen Svjetski molitveni dan, globalni ekumenski pokret, kojega vode kršćanske žene okupljene u molitvi i humanitarnom radu. Svjetski molitveni dan se održava od 1926. godine, jednom godišnje drugog četvrtka u mjesecu rujnu. Ove 2017. godine namijenjen je ženama Filipina.

Seminar je nastavio rad predavanjima o značajnim ženama Evangelkinjama iz Evangeličkih crkava Slovenije, Hrvatske, Vojvodine i Srbije. U okviru predavanja sudionice su predstavile aktivno djelovanje žena u crkvenom životu iz svojih krajeva. Sonja Lipohar iz Zagreba iznijela je kratku povijest aktivnosti žena Evangeličke crkvene općine Zagreb. Ana Valent iz evangeličke crkve u Selenči, koja okuplja vjernike pretežno Slovačke narodnosti, predstavila je rad žena u crkvenim općinama u Vojvodini.

Nakon toga slijedilo je predavanje o Barbari Sitar, supruzi Primoža Trubara, a spomenute su i druge žene, koje su aktivno pridonijele Reformacijskom pokretu u Sloveniji. Drugi dan trajanja seminara završen je večernjom molitvom.

Treći dan susreta započeo je Bogoslužjem kojeg su predvodile svećenice Simona Filip Prosič i Vladimira Violeta Mesarič Jazbinšek. Nakon Bogoslužja uslijedilo je neformalno druženje i odlazak sudionica.

Tema i vrijeme održavanja sljedećeg seminara znat će se u studenom 2017. godine.

Za kraj, kao zaključak, moglo bi se navesti da je ovaj susret kojeg je organiziralo ŽD Evangeličanka, susret žena iz tri zemlje, jezika i kulture pokazao njihove međusobne razlike ali i dodirne točke. Razlike obogaćuju ovaj naš svijet i čine ga zanimljivijim. No najveća sila i koheziona snaga koja nas uvijek najčvršće povezuje je Bog, naša jaka utvrda, himna Evangeličke crkve.

Priredila: Ana Planinc